duminică, 12 iunie 2011

ikebana





"Florile, tainice potire ale frumuseţii, au fost apreciate în toate culturile din cele mai vechi timpuri. Fiecare dintre noi admirăm gingăşia şi rafinamentul florilor, însă a face din aprecierea acestora o artă – acesta este unul dintre atributele speciale ale culturii japoneze.

Ikebana, după cum este numită arta niponă a aranjării florilor, este mai mult decât o persoană occidentală ar tinde cu uşurinţă să creadă. Ea nu reprezintă doar un set de tehnici de aranjare a florilor într-un stil exotic ci ascunde secrete ce ni se relevă doar după ce inimile noastre şi-au scuturat mantia împovărătoare a prejudecăţilor.

Admirând ikebana, creând ikebana: acestea sunt doar căi spre autocunoaştere – o cunoaştere ce nu poate fi prizonieră a niciunui cuvânt, nu poposeşte în preajma firavelor petalelor şi nici nu se ascunde în spatele unei frunze, însă care totuşi poate fi trăită, îmbogăţind sufletul iniţiat prin conştientizarea propriei identităţi.

De asemenea, ikebana este o ocazie de a călători: străbătând vârtejul tumultuos al existenţei materiale şi plutind apoi în abisul nemanifestat al Universului, ajungem să experimentăm adevărata armonie interioară."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu